Sunday 2 August 2015

Szendehely-Királyrét

Jó ideje terveztem már, hogy megkeresem az itthonról a Magas-Börzsönybe felvezető utat. Nem a jelöltet, mert az(ok) túl nagy kerülővel mennek, hanem a legegyenesebb csapást. Meglett, de az eredeti terv, hogy Királyrétről még tovább megyünk Nagy Hideg-hegy és a Csóványos irányába, borult. A vadászok miatt nem akartam túl későn visszaérni Szende környékére, így végül kis királyréti pihenő után hazafelé vettük az irányt - akkor már a piroson és a kéken.

I'd been planning for a while to explore the shortest way from Szendehely to the Higher Börzsöny. All the marked trails take a bypass and pop in to Nógrád or Szokolya, and we wanted the shortest path this time. My original plan was to walk up to Nagy Hideg-hegy or the Csóványos, but we started too late to achieve this and i didn't want to stay out in the woods too late because i'm well afraid of our hunters. So we walked up and took a little rest in Királyrét and then headed back to Szendehely on the red and blue trails. 


A Börzsöny Berkenye mellől
Az biztos, hogy reggel korábban kellett volna nekiindulni, mert mire Berkenye mellé értünk, már ütött a meleg (és telt az idő). Mindenesetre ezt a részt, ahonnan először bukkan elő a Börzsöny vonulata, nagyon szeretem.

Starting earlier could have helped... by the time we got to my favourite meadow near Berkenye, it was hot.

Morgó-rét
 ... csakúgy, mint a Morgó-rétet a tökéletesen sík csíkjával. Onnan már csak egy ugrás a sugár, haha:


Nos, Rakodónál vesztettünk egy jó órát, míg leteszteltem az épp kölcsönben nálam lévő close-up előtétszettet. (Önzetlen gazdájának ezúton is köszönöm!)

At Rakodó we lost another hour, but i couldn't help experimenting with a close-up lense set i was recently lended.


Nagy gyöngyházlepke / Silver-washed fritillary





Útba ejtettük a Vasbánya-völgyet is, ami már elsőre is nagy kedvenc volt, és ami mellett egy igazi szűk sziklás, vízeséses szurdok bújik meg.

We popped in to the Vasbánya-völgy i loved so much in the spring, and discovered a really adventurous, spectacular, rocky gulch there. 

Hol a víz?! / Where's the water?
Canyon border
Web
Térképen a "Kovácsok" közelében ebédeltünk. Gyűlölöm az irtásokat (opsz, bocsánat, erdőfiatalítás, remélem, Melinda csuklik), de ez itt nagyon szép helyre sikerült. 

We had lunch near the "Smiths" (as the map said, whatever it was about to mean). I hate clearcuts (as our village forester calls them, 'forest rejuvenation'), but this one here was beautiful. 

 


A térképet lopja épp / She's stealing the map
Bakancspihentetés / Boots' rest
Láttunk sok szarvast, ennek például a fenekét még sikerült el is kapni, az úttól jobbra lévő bokor mögé kanyarodik épp.

A deer is steering behind the bench, i was only able to capture its buttocks. 

Nem egy vadászkutya... / Not a hunting dog...
Királyrét alatt / Close to Királyrét

Itt már magától árnyékba vonult / She chose the shadow autonomously :)

Királyréten nem időztünk sokáig - könnyű, de hosszú út állt még előttünk.
We didn't linger too long in Királyrét as we still had an easy but rather long way home ahead of us. 
Királyrét-Szokolya, piros / Királyrét-Szokolya, red trail
Már majdnem otthon, a nagy kedvenc rét / Almost at Szendehely
...i love this part so much

Ja igen. A sárga-fekete kendőt a melegre tekintettel a nejlon láthatósági mellényt kiváltandó aggattam a kisasszony nyakába, nem divatolásból. Magyarkúton estefelé megállított bennünket egy civil vadász, és megkérdezte, hogy ez a sárga-fekete milyen jelzés. Mondom, "ne lődd le" jelzés. :) De abból kiindulva, hogy egy vadidegen magától rájön, hogy ez a kendő jelent valamit, azt hiszem, bevált az ötletem. Csini, mi?

Ruby's yellow and black scarf is not my newest fashion craze. It was too hot for her to wear her high-visibility vest and i thought i'd replace it with this flashy piece of cloth. I knew i made the right decision as soon as in the evening a civil hunter in Magyarkút asked me what kind of sign this pattern was. 'Don't-shoot-at-me sign', I said. Well, if a stanger feels that this is some special message then i am sure it will work out well. And anyways, she's pretty, isn't she? :)


No comments:

Post a Comment