Sunday 28 February 2016

Nagy csalán (Urtica dioica)

Semmi másra nem jó ez az enyhe tél, mint hogy minden évben kicsivel előbb lehessen meginni az első csalánteát. Tavaly egészen március 20-ig vártam vele, idén előrehoztuk februárra a kezdést, mert ma (végre, végre, végre!) kimentünk futni, és láttuk, hogy néhol már előbújtak az első csalánhajtások. "Ó, ez még zsenge, nem csíp..." - DE. De már késő. Mindegy, kemény vagyok, csak ma nem írok túl sokat, mert zsibbadnak az ujjbegyeim a billentyűzetet tapizva. :) 

Nézzük, mire jó (amellett, hogy reggelire)!


csalán
(Még kicsi) nagy csalán

NAGY CSALÁN (Urtica dioica)

Felhasználható: lomblevele, hajtása, gyökere
Gyűjthető: egész évben
Elkészítése: forrázva (gyökere főzve)
Hatása:

  • vér- és vesetisztító
  • vitamintartalmú (A, B, C, K, U) - régen skorbut ellen használták
  • sok benne a vas
  • reumát enyhítő
  • vízhajtó
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő, allergiák, vírusok, baktériumok ellen véd
  • csökkenti a vércukorszintet
  • gyomorbajokra is ajánlják
  • ha valaki nem jár árokpartokon, akkor az ő számára a csalánnak bukszaösszehúzó hatása is van - jelenleg aranyárban mérik a bio webáruházakban
Nem szabad túl kitartóan inni, mert vizelethajtó hatása miatt kiüríti az emberből a káliumot. 

Tavaly kipróbáltam a rohasztott csalánt öntöző tápoldatként a frissen kiültetett paradicsompalántákra, és nagyon szépen bevált, táplálja, erősíti a növényeket. Sok dolog nincs vele: jó sok csalánt egy vödörbe kell tenni, vízzel leönteni, és úgy 10 napig állni hagyni, néha kicsit megkavarva. Annyira büdös lesz, hogy a közelében megmaradni nem lehet. Fontos, hogy a keletkező trutyi ne töményen kerüljön ki a növények földjére, hanem kb. 10x-es hígításban, és ne nagyon érjen leveleket, hanem csak öntözzünk vele. 

Jajj, és nehogy elfelejtsem: népi neve mifelénk: csóvány. Akkor mostmár mindenkinek megvan, miért csóványos a Csóványos? :)


No comments:

Post a Comment